vrijdag 13 juli 2007

Op expeditie

Locatie: Amsterdam-Noord
Personen: Expeditieleden & -gangers
Door: Marijn

11 juli 19.30. Vanaf de festivalcontainer vertrekt net een nieuwe expeditie, herkenbaar aan de rode Public Amusement rugzakjes van de deelnemers. Ik voeg me bij de groep en loop mee naar de Vogelbuurt. Onderweg tasten de eerste mensen al in hun rugzakje met overlevingspakket; hier en daar komt er een candy bar tevoorschijn.

De colonne gaat langs de foto’s van Maarten van Schaik, die achter de ramen van huizen in de Vogelbuurt hangen. Fenneke blijft staan voor een aantal portretten. “Wonen die mensen daar echt?” vraagt een vrouw. “Nee,” antwoord Fenneke, “maar ze wonen wel in Noord. Dit is bijvoorbeeld Klaas, hij komt al meer dan 30 jaar in het buurcafé Het Boemeltje. Hij zit boordevol verhalen!”

Meteen na de grauwe arbeiderswoningen van de Vogelbuurt volgt de Nieuwendammerdijk: een lange rij pittoreske huizen middenin een prachtig natuurgebied. De deelnemers zijn onder de indruk van het grote contrast tussen de beide buurten, vooral omdat ze zo dicht bij elkaar liggen.

De expeditieleidster loodst de 25 expeditiegangers de bakker aan de Nieuwendammerdijk binnen. De zaak is tot de nok gevuld met mensen, maar toch verzucht Bakker Kesi dat hij geen klandizie heeft.
Het stuk speelt zich namelijk af in de armoedige jaren na de Tweede Wereldoorlog, waarin de bewoners van Amsterdam-Noord zich amper een regeringsbrood van 15 cent konden veroorloven. In de bakkerij proef je de wrange nasmaak van de oorlog in alle gesprekken, maar tegelijkertijd ook de zoete hoop op een betere toekomst.

We lopen door naar Lood 2, het oude huis aan de dijk, waar het tweede toneelstuk is. Ik wil nu wel eens zien wat er zich daar binnen afspeelt, maar omdat het vol is moet ik (degene zonder kaartje) buiten blijven wachten. Ik druk mijn oor tegen het raam en hoor dezelfde twee mannenstemmen weer bassen. Het blijft voor mij een raadsel wat ze nou uitspoken.

Als de bezoekers weer allemaal buiten staan wordt de wandeltocht hervat. De expeditie eindigt bij het café waar de documentaire 50 cent draait. Onder het genot van een drankje volgen de toeschouwers het leven van Giovanni in de Vogelbuurt.

Geleidelijk druppelen de deelnemers het café uit en lopen op hun gemak terug naar de container aan de Meeuwenlaan. Na 2 uur en 45 minuten ziet Amsterdam-Noord er opeens heel anders uit.

Foto's: (c)Marijn Dulfer2007

Geen opmerkingen: