maandag 2 juli 2007

Giovanni live

Locatie: café 't Boemeltje
Personen: Giovanni en familie, Sarah, Ester, Frithjof
Door: Marijn


Op maandag 2 juli is er een voorvertoning van 50 cent georganiseerd voor Giovanni en zijn familie in café het Boemeltje.
Ruim voor aanvang hebben de familieleden van Giovanni zich al in het café verzameld. Als Sarah en Frithjof binnenkomen worden ze door iedereen hartelijk begroet, vooral door de kinderen.

Giovanni is het middelpunt van de belangstelling. Hij is beroemd! Sinds vanochtend prijkt zijn foto op de gevel van een huis in de Vogelbuurt. "Ik heb hem gemeten en hij is wel meer dan drie meter hoog!" roept Giovanni. Hij rent naar buiten om Sarah en Frithjof de foto laten zien.

Terug in het café neemt iedereen plaats in de geïmproviseerde bioscoopzaal, bestaande uit stoelen, krukken en banken. De film begint.
Aangemoedigd door Giovanni’s commentaar "Let op, dit wordt leuk!" lachen de toeschouwers om het energieke brutale jochie dat zich speels door de Vogelbuurt beweegt.
Alleen tijdens de tragische scène waarin Giovanni’s moeder moet huilen houdt hij zich stil en went zijn hoofd af: “Waarom laten jullie dit nou zien?” Maar Giovanni’s vader en moeder begrijpen het wel. Dit hoort er immers ook bij; het leven in de Vogelbuurt is niet altijd om te lachen.

Na afloop klappen alle toeschouwers voor de jonge ster, zijn familie en de filmmakers. 50 cent geeft op realistische en tegelijk poëtische wijze het leven in Amsterdam-Noord weer. Een leven waarin Giovanni's familie zich herkent en waar ze trots op zijn.

Als dank voor hun onbaatzuchtige medewerking aan de documentaire hebben de filmmakers voor iedereen een cadeautje meegebracht: bloemen voor de beide ouders, roze lipgloss voor het zusje en als grote verrassing een stoere BMX voor Giovanni. Stralend neemt hij de fiets in ontvangst. "Mag ik hem uitproberen?" vraagt hij.

In het licht van de lage avondzon fietst Giovanni weg, de Vogelbuurt in.

Foto's: (c) Marijn Dulfer 2007

Geen opmerkingen: