zondag 24 juni 2007

Met Giovanni door de Vogelbuurt

(c)Maarten van Schaik 2007
Locatie3: Vogelbuurt
Persoon: Giovanni
Expeditieleden: Ester & Sarah


Giovanni: zakgeld maakt wel gelukkig

Twee weken lang volgen wij Giovanni; waar Giovanni is, zijn wij ook. Hij heeft een zendermicrofoon in zijn broekzak – wat hij best stoer vindt - en onafgebroken een grote camera in zijn nabijheid.

In het stukje Vogelbuurt waar Giovanni woont weet iedereen dat we een film over hem maken. “Ja, dan heb je wel een goeie te pakken!” Zijn vrolijke kop vol sproeten en zijn bos rode haren zijn in de hele buurt bekend. Giovanni is een charmante deugniet, een Pietje Bell, die er niet voor terugdeinst volwassenen aan te spreken en te charmeren. Als we Giovanni een paar dagen volgen zien wij hoe ontwapenend hij kan zijn als hij in zijn eentje door de buurt struint, spelend en zingend.

De camera trekt natuurlijk veel bekijks en meer dan eens lopen we rond met een zwerm kinderen achter ons aan. Doordat we zo intensief het leven van Giovanni volgen kom je terecht in een kinderwereld. Een paar kinderen vallen op. De een door zijn gevoel voor humor, zoals onze ‘Marokkaanse stand-up comedian’ die de hele tijd moppen tapt. En de ander door zijn rustige interesse: een jochie dat bescheiden meeloopt en meteen ieders hart steelt.

Inmiddels weten we dat achter de deuren van de mooie huizen waar die leuke kindjes wonen vaak veel ellende schuil gaat: armoede, mishandeling, ruzies en drankmisbruik.

Gelukkig zijn er veel kinderen als Giovanni, die ondanks alles kind kunnen blijven en opgroeien met de hoop op een betere toekomst. De documentaire 50 cent draait om Giovanni en de vraag of zijn eigenzinnige karakter en het sociale aspect van de Vogelbuurt het zullen winnen van de negatieve effecten van zijn omgeving.

Bekijk hier de promo van de documentaire 50 cent:



regie: Ester Gould en Sarah Sylbing
camera en montage: Frithjof Kalf
© 2007 SOMOS/Gould

Geen opmerkingen: