donderdag 28 juni 2007

Aan tafel in Buurtrestaurant VanHarte

Locatie5: buurtcentrum de Meeuw, Buurtrestaurant VanHarte
Personen: Expeditieleidster Fenneke en Berend
Door: Marijn


Public Amusement is uitgenodigd om te dineren in het Buurtrestaurant VanHarte en tussen de gangen door iets te vertellen over Expeditie Noord. VanHarte is gevestigd in Buurtcentrum de Meeuw, midden in de Vogelbuurt. Twee keer per week kunnen alle buurtbewoners uit Noord hier voor een lage prijs, gezond en gezellig uit eten.

In de eetzaal van het buurtcentrum staan lange tafels met vrolijke rode tafelkleden, waaraan de buurtbewoners, jong en oud, zitten te eten. Fenneke en Berend zitten aan de tafel bij het raam, naast een oud mannetje met een grote glimmende bril en twee stralende Marokkaanse vrouwen.

Zodra het voorgerecht op is staat Fenneke op en loopt naar voren. Vol enthousiasme vertelt ze over de spannende expeditie die ze in Amsterdam Noord hebben georganiseerd. Aandachtig luisteren de buurtbewoners naar haar verhaal. Een jongerenvoorstelling waarin hun buurmeisje meespeelt, een documentaire over Giovanni, ‘t prinsje van de Dirk van der Broek, en een kijkje in een paar van die prachthuizen aan de Nieuwendammerdijk, dat klinkt lang niet gek!

Het hoofdgerecht wordt uitgeserveerd. Snel schuift Fenneke weer aan tafel, want haar bord met spaghetti Bolognese staat al op haar te wachten. Onder het eten praten Fenneke en Berend gezellig met hun tafelgenoten.

Als de tafels worden uitgeruimd loopt Fenneke naar voren om een verhaal uit de publicatie van Expeditie Noord voor te lezen. “Nog eentje?” vraagt ze als het verhaal uit is. “Jaaah!” roepen de eters in koor. Het wordt stil als Fenneke het verhaal voorleest van een Marokkaans echtpaar uit de Vogelbuurt met grote geldzorgen. De man naast Berend praat instemmend mee: "Ja, zo is het", "Dat ken ik". Na afloop klinkt een hartelijk applaus. Het verhaal was droevig maar vooral erg mooi.

Gelijktijdig met de bakjes zomervla – met een toefje slagroom - worden er flyers van Expeditie Noord uitgedeeld. Volgende week gaat de Expeditie al van start. Veel bewoners hebben zich al opgegeven. Jij gaat toch ook mee?

Foto:(c) Maarten van Schaik 2007

Geen opmerkingen: